Σκιαθος:: ΙΣΤΟΡΙΑ ::Ελληνιστική / Ρωμαική Εποχή

Συντομη Πλοήγηση

Ελληνιστική / Ρωμαική Εποχή

Σκιάθος Ελληνιστική και Ρωμαϊκή εποχή: Οι Μακεδόνες επέβαλαν πολίτευμα ολιγαρχικό. Κατά τον Β’ Μακεδονικό πόλεμο το 200/166 π.Χ,  η Σκιάθος και η Σκόπελος καταστράφηκαν για να μην πέσουν στα χέρια των εχθρών.

Μετά την ήττα του Φιλίππου στις Κυνός Κεφαλές το 197 πχ αποκαθίσταται το Δημοκρατικό πολίτευμα. Το 197 πχ υποδουλώνεται τελικά στους Ρωμαίους. Το 192 π.Χ γίνεται νέα επιδρομή στο νησί από τον Αντίοχο Γ’ της Συρίας, ο οποίος και άρπαξε όλη την παραγωγή σιταριού.

Η ζωή των Σκιαθιτών αυτή την περίοδο ήταν ιδιαίτερα ταραχώδης με έντονες πολιτικές διακυμάνσεις. Το 88 πχ. ο Βασιλιάς του Πόντου Μιθριδάτης ΣΤ΄ εμφανίζεται σαν ελευθερωτής από τους Ρωμαίους. Κάνει το νησί ορμητήριο για τις επιθέσεις του αφού πρώτα το έκαψε και το ερήμωσε. Μετά την ήττα του Μιθριδάτη η σταθερότητα δεν επανήλθε.

Το 42 π.Χ μετά την μάχη των Φιλίππων ο νικητής Μάρκος Αντώνιος χάρισε τη Σκιάθο στους Αθηναίους και απέκτησε ξανά Δημοκρατικό πολίτευμα. Έμεινε στην Αθηναϊκή κυριαρχία και το 193-221 μ.Χ πέρασε και πάλι στους Ρωμαίους.

Η πόλη άρχισε να επεκτείνεται έξω από τα τείχη σύμφωνα με ίχνη Υδραγωγείου, ρωμαϊκά μωσαϊκά, ανάγλυφα και επιγραφές επώνυμες αφιερωμένες στον Αδριανό και στον Σέπτημο Σέβηρο.

Ο Χριστιανισμός εμφανίζεται στη Σκιάθο το 325μ.Χ και το 530μ.Χ άρχισαν να κτίζονται οι πρώτες εκκλησίες .