Σκιαθος:: ΙΣΤΟΡΙΑ ::Νεότεροι Χρόνοι

Συντομη Πλοήγηση

Νεότεροι Χρόνοι

Σκιάθος νεότεροι χρόνοι: Ο πληθυσμός της νέας πόλης αρχίζει να αυξάνεται σημαντικά και οι 1500 κάτοικοι γίνονται 2000 στα 1845. Από το 1855 αρχίζει η ρυμοτόμηση της πόλης, ενώ λίγα χρόνια νωρίτερα το 1851 γεννιέται στη Σκιάθο ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.

Από την εποχή του Οθωνα μέχρι το 1914 η Σκιάθος αποτελεί Δήμο. Το 1914 έως το 1965 έγινε Κοινότητα ενώ από το 1965 έως σήμερα είναι πάλι Δήμος.

Κατά την Γερμανική κατοχή το νησί καταστρέφεται σχεδόν ολοκληρωτικά από τα Γερμανικά αεροπλάνα, στις 14 Σεπτεμβρίου 1943 οι Γερμανοί βυθίζουν το υποβρύχιο «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» με τον Β.Λάσκο και το ηρωικό του πλήρωμα, 7 μίλια από το κάστρο στα βόρεια της Σκιάθου. Το ναυάγιο του υποβρυχείου έχει ανακαλυφθεί απο τον Σκιαθίτη καπετάνιο Θεόδωρο Τζούμα και βρίσκεται 224μ κάτω απο την επιφάνεια της θάλασσας. Κάθε χρόνο στη Σκιάθο , στα Κατσώνεια, τελείται επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του ναυαγίου.

Επίσης, ένα ακόμη σημαντικό ιστορικό γεγονός που σημάδεψε το νησί είναι η πυρπόληση του νησιού και η εκτέλεση 7 Σκιαθιτών για αντίποινα, λίγο πριν τη λήξη του πολέμου, στις 23 Αυγούστου 1944.

Mετά την μεταπολεμική περίοδο το νησί της Σκιάθου αναπτύσσεται πολύ γρήγορα οικονομικά και κοινωνικά με εκαντοντάδες χιλιάδες επισκέπτες απο το Εξωτερικό και την Ελλάδα.