Σκιαθος:: ΙΣΤΟΡΙΑ ::Τουρκοκρατία

Συντομη Πλοήγηση

Τουρκοκρατία

Σκιάθος Τουρκοκρατία: Άρχισε το 1538 και το 1540 υπεγράφη η Ενετοτουρκική ειρήνη.

Το 1538 ο τρομερός πειρατής Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα κατέλαβε το νησί μετά από πολιορκία 6 ημερών και το Κάστρο ερημώνεται. Από έγγραφο του Πατριαρχείου Κων/πόλεως μαθαίνουμε ότι το 1576 η Σκιάθος και η σκόπελος είχαν 1 επίσκοπο, 50-70 ιερείς και 2.000 σπίτια. Στα μέσα του ΙΖ’ αιώνα, το 1660 ο ενετός ναύαρχος Φραγκίσκος Μοροζίνης καταλαμβάνει το Κάστρο και επαναφέρει για Τρίτη φορά την Ενετική κυριαρχία.

Οι Τούρκοι όμως, σύντομα και ανακαταλαμβάνουν συνεχίζοντας την κυριαρχία τους μέχρι την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης. Παρά τον τουρκικό ζυγό η θρησκευτική πίστη των Σκιαθιτών διατηρήθηκε άσβεστη με κέντρο πνευματικό την Μονή Ευαγγελίστριας, από το 1794. Στις μονές λειτουργούσαν σχολεία, όπως στον Αϊ Γιάννη τον Παρθένη και στον Αϊ Γιάννη τον Κρυφό, όπου δίδασκαν μορφωμένοι μοναχοί.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι Σκιαθίτες ναυπηγούν μικρά πλοία και διεξάγουν εμπόριο ταξιδεύοντας ως την Αίγυπτο και τα βορειοαφρικανικά παράλια και ως τη Μαύρη θάλασσα.

Το 1770 συμμετέχουν στη ναυμαχία του Τσεσμέ στο πλευρό του Ρώσου ναυάρχου Αλέξιου Ορλώφ. Η προεπαναστατική κίνηση των αρματολών και των κλεφτών του Ολύμπου μετά το κίνημα του Ορλώφ συνεχίζεται στη Σκιάθο και τη Σκόπελο.από το 1806 έως 1816. Με ένα καταδρομικό στολίσκο ετοίμασαν το έδαφος για την Επανάσταση. Επίσης, προσφέρουν άνδρες και πλοία στον Έλληνα θαλασσομάχο Λάμπρο Κατσώνη και συμμετείχαν σε επιδρομές εναντίων Τούρκικων πλοίων. Είχαν 12 πλοία με 144 ναύτες και 48 κανόνια.